Golfschool
Het Pro-team
De Golfschool van Kapèlkeshof bestaat uit enthousiaste Professionals die hun passie voor golf perfect kunnen overbrengen. Met hun skills zijn ze in staat om golfers van diverse niveaus beter te maken. Maar zeker ook nieuwe spelers voor de sport te winnen.
Golflessen
We zijn niet allemaal hetzelfde. We kunnen ook niet allemaal hetzelfde, al zouden we dat soms graag wel willen. Iedereen golft op zijn of haar eigen manier. Wij kijken naar de golfer die voor ons staat en gaan kijken wat de verbeterpunten zijn op basis van het eigen kunnen. Een samenspel tussen de golfer en instructeur. Geen ingewikkelde termen, gewoon in begrijpelijke taal.
NGF 9 stappen plan
Met het 9-stappenplan heeft de NGF, in samenwerking met de PGA Holland en de NVG, een methodiek ontwikkeld waarmee je zelf kunt bepalen hoe je je ontwikkelt als golfer. De stappenplan begint nadat je je baanpermissie en handicap-54registratie (voormalige GVB) hebt. Wil je met name plezier hebben op de golfbaan, dan kan dit al als je in Stap 1 of 2 bent aanbeland. Als je meer ambitie hebt, kun je beter worden dankzij een goede begeleiding van een golfprofessional. Het 9-stappenplan dient hierbij als leidraad.
Golf Vitaal
Over de positieve bijdrage aan de gezondheid van mensen wordt steeds meer onderzoek gedaan, hieruit blijkt telkens dat het golfspel naast leuk, uitdagend en stimulerend ook nog eens heel gezond kan zijn.
Club-fitting
Niemand is hetzelfde, niemand beweegt hetzelfde, dus het kopen van een standaard golfset zonder het raadplegen van een specialist is als een lot uit de loterij: heel weinig kans op groot succes! Op de driving range kunnen onze golfprofessionals exact bekijken welke clubs voor u het meest geschikt zijn, waarbij vooral gelet wordt op uw fysieke gesteldheid, uw ervaring, uw swing en uw afmetingen. Onze golfprofessionals zijn experts en laten niets aan het toeval over. Zij maken gebruik van de moderne meettechnieken en -apparatuur. De FlightScope is daarbij één van de belangrijkste onderdelen van het meetproces.
Tips & Tools
Fysiek:
Zorg ervoor dat je lijf klaar is voor het golfen, in koude omstandigheden is een goede warming-up nog belangrijker om te zorgen voor meer spelplezier, minder blessures, kortom een fijn rondje golf.
Dit moet wel allemaal makkelijk en soepel lukken, pijntjes zijn hierbij niet gewenst.
Vergeet er hierbij niet om je grote spieren te gebruiken, sta een aantal keren achter elkaar op en ga weer zitten, een goede manier om je totale bloedcirculatie aan te sporen.
Gebruik een lang ijzer voor je balans en zwaai je benen en heupen goed los, en meerdere richtingen, (Herhaal 8-10 keer per been)
Draai een aantal keren je romp los en warm, met gestrekte armen (evt. houd je er een stok tussen), begin rechtopstaand en neem langzaam meer de golfhouding aan. (Herhaal 8-10 keer)
Neem onderstaande positie in en probeer in balans te blijven,
Als dat goed lukt maak je er een draaibeweging bij, draai naar beide kanten zo ver als lukt, houdt wel je balans, (herhaal 2-3 keer naar elke kant)
Je lichaam moet nu aardig opgewarmd zijn, warm houden is nu het devies.
Trek passende kleding aan, kleed je in laagjes, denk hierbij aan thermokleding, mutsen en handschoenen/wanten. Let er hierbij op dat je kleding je beweeglijkheid niet te zeer beperkt, er is tegenwoordig veel functionele nauwsluitende flexibele thermokleding te krijgen. Kleed jezelf in laagjes zodat je makkelijk wat kan aan en uittrekken wanneer de omstandigheden dit vragen.
Het warm houden van je handen tussen 2 slagen door is heel belangrijk is heel belangrijk. Als je handen koud worden verlies je het gevoel en dat is funest voor je spel. Neem hiervoor een paar wanten mee die je gemakkelijk kan aan en uittrekken, vaak zonder je golfhandschoen uit te hoeven doen, wintergolfhandschoenen kunnen ook een goed alternatief zijn.
Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om voeten en handenwarmers te gebruiken, let er, zeker als je een wedstrijd speelt, hierbij wel op dat je de golfbal niet bij zo’n handwarmer in je broekzak mag stoppen, dit is tegen de regels en mag niet.
Zorg er als laatste voor dat je voeten niet koud (en nat) kunnen worden. In het algemeen zijn golfschoenen waterdicht, Thermosokken (of een extra paar) is geen overbodige luxe. Er zijn natuurlijk ook golfschoenen te krijgen die er speciaal voor gemaakt zijn om in winterse omstandigheden te dragen.
Loop tijdens je winterse rondje, zorg ervoor dat je speeltempo hoog ligt, gewoon goed doorspelen help erbij om warm te blijven. Zorg voor de nodige brandstof, neem een warm drankje mee de baan in. Maak na 9 holes een welverdiende tussenstop in het clubhuis om even op te warmen en de inwendige mens te verzorgen, een warme chocomel of kopje thee, al dan niet met iets zoets, is op deze dagen geen overbodige luxe. Realiseer je dat een ‘hartverwarmertje’ met alcohol lekker is, maar niet bijdraagt aan het warmhouden tijdens het spelen. Na het spel, voor de haard, is natuurlijk een ander verhaal.
Techniek:
Ben realistisch, als het koud is heb je de neiging om een beetje in elkaar te zakken, je maakt dan al vaak een korte snelle swing, Let erop om je backswing helemaal af te maken en dan rustig over te laten gaan in je downswing, maak deze ook af. Let er in koude omstandigheden extra op om je ritme te handhaven.
Materiaal:
Bij koud weer vliegt je bal minder ver, je zou dan eventueel een zachtere bal kunnen nemen om dit iets te compenseren, Let er daarnaast op dat je in de winter vaak beter kan spelen met een (fel)gekleurde bal, je witte bal is soms moeilijk terug te vinden. Probeer je bal warm te houden, stop hem in je zak als dat kan, voor aanvang van je ronde en tussen het spelen van de holes.
Laat je clubs en spullen de avond voordat je gaatspelen niet in de auto liggen, houdt ze binnen en warm om te voorkomen dan de grips koud en hard worden. Omdat je geneigd bent een korte swing te maken kan het ook helpen om een club extra te nemen om zodoende het afstandsverlies te compenseren.
Denk aan winter-tees, als het echt gevroren heeft lukt het vaak niet om de ‘gewone tees’ de grond in te krijgen.
Mentaal:
Wees realistisch, verwacht niet dat je hetzelfde speelt als wanneer het warmer is. Je bal is kouder en je spieren zijn niet zo flexibel. Je gaat de bal nog niet zo ver slaan, het is maar een deel van het Winter golfspel. Daarnaast is de baan onberekenbaar, je weet niet wat er gebeurd wanneer je bal land, soms zal hij meteen stoppen, soms vliegt of rolt hij meters door, verbaas je niet over totaal onverwachte stuiten, ook wanneer ze niet in je voordeel zijn. Dit is allemaal onderdeel van het golfen in winterse omstandigheden, geef niet op probeer er gebruik van te maken. Denk vaker “out of the box” en kijk wat er gebeurt. Probeer je bal te laten landen waar je dat zou willen, wat er daarna gebeurt kun je niet echt controleren. Accepteer het resultaat en probeer de volgende bal weer zo te benaderen.
Tactiek:
Gezien al het bovenstaande is er veel om bij je tactiek rekening te houden, probeer de baan zo te spelen dat je met zoveel mogelijk factoren rekening houdt. Accepteer dat er veel factoren zijn waar je weinig tot niets aan kan doen. Zit het tegen? Bedenk dan dat het lekker buiten bezig zijn op een mooie locatie met een tijdverdrijf dat je leuk vindt en met fijne medegolfers op zich eigenlijk al genoeg beloning is . Je hebt iets goeds gedaan voor je lijf en geest, de elementen getrotseerd en overwonnen.
Een mooie gedachte als je na je rondje van een welverdiende versnapering gaat genieten in het warme clubhuis.